lørdag 14. januar 2012

Vive Cuba, et flott sted å feriere!


Cuba seiler forbi Jamaica som turens foreløpige høydepunkt for min del. Flotte mennesker, masse spennende å se, god og billig mat og veldig spennende. Cuba er et land som helt klart fortjener en egen tur da det er mange andre steder på øya jeg gjerne ville besøkt som vi ikke rakk denne gangen. Men det får bli en annen gang, nå straks videre til Mexico.

-Det første som møtte oss da vi landet i Havana var en evigvarende kø ved baggasjemottaket. Vi så ganske fort at samtlige lokale gjerne hadde med seg både 4 og 5 kolli og at alt var omhyggelig laminert i flere lag plastfolie. De har ikke så mye på Cuba så når de først er utenlands er tydeligvis shopping noe av det viktigste på agendaen. Svinn fra bagasje som er lett å åpne er også et problem derav plastinnpakningen. Virker ikke som de håndterer bagasjen veldig pent heller ettersom trekket på sekken til Lars hadde fått seg en diger rift i løpet av turen.

Men vi kommer da gjennom tilslutt med all bagasjen og en god time for mye på klokka. I utgangspunktet har vi en sjåfør ventende på oss men han er ikke å se. Vi ringer til husverten og sjekker og får som svar at joda, sjåføren er på flyplassen og venter på oss han. Etter å ha gått enda en runde og lett uten å finne gir vi opp og hopper i en taxi.Vel fremme finner vi ut hva som har skjedd:

Det er i all hovedsak 2 måter en kan "bo" på Cuba. På hotell, eller i et såkalt "Casa Particulare" som enkelt og greit betyr at man bor hjemme hos noen privat. Det var naturligvis siste alternativet vi valgte, og da jeg skrev epost og booket oss inn var jeg litt morsom og førte oss opp som Mr. Bjorn, Mr. Christopher og Sir Lars. Dette førte til at de trodde det var en svært viktig person som var underveis og av den grunn hadde naturligvis sjåføren vår plassert seg i VIP-losjen på flyplassen og sett etter Sir Lars. De var naturligvis veldig lei seg for dette og beklaget så mye. Litt flaut at spøken slo SÅ bra an så vi fant ut det var best å bare spille med når først det var gått så langt. Sir Lars forble med andre ord Sir for resten av oppholdet. hehe (Det henger forøvrig mye titler igjen fra kolonitiden over alt i systemene her så på flyreservasjonene våre figurerer både Lord, Master og His Excellence. Foreløpig har det ikke bydd på problemer) :P

Første kvelden spiste vi midddag hjemme hos Elsa og Julio som ordnet overnattingen for oss. De driver et voldsomt opplegg med samkjøring av flere ulike privatboliger og skyfler folk hit og dit, ordner med taxi, mat, reservasjoner og diverse. Med oss på middagen ble et par jenter fra Vennesla, et engelsk par og en tysk dame som reiste alene. Lett blanding med andre ord, og helt forskjellig type tur en var på alle sammen.


Havana er en by med enorme kontraster. Der vi bodde, i det "Private" kvarteret, var det meste skrøpelig og forfallent overalt. Fasadene ser ut som om ingen har gjort noe med dem på femti år og det samme gjelder mesteparten av bilparken som består av gamle amerikanske biler fra 40- og 50-tallet. Etter handelsblokaden i 58 ble det ikke importert mer så siden den tid har folk fikset og fikset på de gamle bilene som ruller rundt fremdeles. Dette igjen fører naturligvis til et voldsomt støynivå og en evig tilstedeværelse av mye sinna eksos i gatene. Nå helt i det siste som Castro er på vei ut av førersetet begynner reglene å lempes litt på så noen nyere biler finnes her og der. Det spørs nok ikke om Cuba 10 år frem i tid er noe helt annet enn det det er i dag.




I den eldste delen av byen, områdene rundt Plaza des Armas, er alt imidlertid helt annerledes. "It's the government's part of town" fortalte Elsa oss, og her er det brukt mye tid og mye penger på å restaurere og pynte opp. Mange severdigheter og fine restauranter finnes i området her og det er et flott strøk å spasere i. Siden det er en del mer turister her er det dessverre også en del fler lokale som ønsker å pushe sigarer og annet på en, men etter et par dager begynner det å avvise disse og sitte i ryggmargen hos alle tre.




Vi var 4 netter i Havana hos 2 forskjellige familier og fikk sett en hel masse av byen. Spennende arkitektur fra ulike epoker i den nyere delen av byen; Slott, borger og historiske monumenter i den eldre delen av byen, Festningsverket som ble bygget for å forsvare seg mot angrep fra pirater og engelskmenn, og ikke minst Che Guevara's hus. Når det gjaldt mat valgte vi å holde oss langt unna turistområdene hele tiden og endte opp med noen veldig gode, billige og artige middager - også med live musikk. Den ene gangen hadde vi tilogmed en salsa-skole med en masse bittesmå ballerinaer trampende ved siden av oss deler av middagen. Mye kultur i byen her. :-)



En ting som er smått problematisk på Cuba er imidlertid den strenge kontrollen med informasjon og kommunikasjon. Internett er for eksempel forbudt med mindre en har helt spesielle behov, og mobilnettet støtter ingen form for datatrafikk. Ergo har det vært umulig for oss å gjøre noe som helst annet enn å ringe og sende mail mens vi har vært her. Forhåpentligvis er dette noe det vil lempes litt på fremover slik at det blir greiere for oss europeere neste gang vi tar turen.

Alle er enda ved godt mot men Joffen begynner å gå litt i kjelleren. Siste dagen på Cuba måtte han ta telling, men ser ut til å ha kommet seg litt nå her vi sitter og venter på flyet til Mexico. Han får ellers stadig lettere og lettere sekk da kameraet forsvant på St.Vincent, solbrillene gikk fløyten på båten i romjulen og mobiltelefonen takket for seg i en taxi her på Cuba. Jeg og Lars er skjønt enige om at det er greit at all uflaksen tilsynelatende er sentrert på én person all den tid vi ser ut til å slippe unna. :-P

Vi fikk også tatt en tur innom Cigarfabrikken i Havana og til dem av mine kolleger som leser hva jeg skriver kan dere informere Baronen om at handelen er i boks og at han kan glede seg til jeg kommer hjem om alt går gjennom tollpunktene underveis. Jeg regner med det skal gå bra.

-Da er det Mexico neste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar